Som de flesta vet är jag engagerad i Naturskyddsföreningen. Vi har en dåligt efterfrågad tjänst för våra medlemmar, som vi kallar för ”Fågel- och växtservice”. Vi erbjuder oss att åka hem till de medlemmar, som skulle vilja veta lite mer om vilka vilda fåglar och växter, som finns runt husknuten eller i den närmaste omgivningen, t ex kring trädgården, bakom logen, i skogsdungen, dikeskanten, buskaget, på gräsmattan o s v. Jag kan ju hoppas på att den ringa efterfrågan på tjänsten beror på att våra medlemmar redan är så kunniga att tjänsten är mer eller mindre överflödig! Fast jag tvivlar……
Hur som helst så tycker jag att mina små turer ”runt husknuten” ger så mycket mer när jag lärt mig de växter jag ser liksom de fåglar jag hör och ser. Jag kan försäkra att långt ifrån alla blommor, som lyser gult, är maskrosor och att väldigt många av de fåglar som jag hör och ser inte är ”bara” skator och bofinkar! På min väg till och från postlådan på sommaren, en promenad på c:a 150 m, kan jag säkerligen utan större ansträngning säga hej till tio olika fåglar och ännu fler växter och liksom allt eftersom de dyker upp hälsa dem välkommen åter till Bäling igen. Jag tycker det är trevligt att följa det här med åren.
Är det någon som inte syns eller hörs i år? Kommer ”min” tornseglare tillbaka till sin vanliga plats i år? Får jag se ”mina” rödlistade låsbräken på sin vanliga plats på gräsplanen utanför huset igen? Blommar bergklinten hos grannen igen? Och kommer tornfalken tillbaka till sin gammelgran i år? Vilka fåglar får jag i mina holkar i år? Får jag höra sånglärkan sjunga högt i skyn igen? O s v, o s v.
Jag har förmånen att bo vid gammalt jordbrukslandskap med lite granskog intill huset. Detta sätter sin prägel på just den här platsen. Alla har vi någon typ av natur runt husknuten med de olikheter det ger i flora och fauna. Här nedan visar jag lite bilder av det jag hittat intill den gård jag bebor. Vad har du kring din gård? Jag är ingen expert men lovar efter bästa förmåga att hjälpa dig ta reda på det om du så vill! Och tänk så imponerade dina bekanta, som kommer på besök, blir när du, vid promenaden över gårdsplanen pekar på en växt och säger att ”där växer en brunört – och där ser jag att gullriset börjat blomma.” För att inte säga hur de reagerar när du pekar bakom garaget och säger att ”där hör jag rödstjärten sjunga!”

Ängskovall, en mycket vanlig växt, som fått sitt namn av sitt näringsvärde för betande djur, bl a kor

Skuggnäva, sällsynt. Den har Sveriges nordligast kända förekomst intill min grannes ladugårdsvägg i Bäling!

Låsbräken, en ovanlig och rödlistad växt, som finns i gräset c:a 10 m framför min farstubro i Bäling
Underbara bilder din Nikonkamera gör skäl för namnet..