Natur kan upplevas på många olika sätt. Det självklaraste sättet är väl att bege sig ut i för att uppleva allt det vackra och förunderliga i vår Herres hage antingen runt omkring oss eller genom såväl korta som långväga resor. Andra sätt är TV, film, webben, böcker och tidskrifter m m.
Ett annat sätt att uppleva natur har jag fört med mig sedan min barndom. Jag samlar frimärken! Flera av oss småpojkar i Skesta höll på med detta men jag vet ingen mer än jag som fortsatte – och fortfarande håller på. Från början var det mycket ostrukturerat och samlandet avtog. Men på 1970-talet började jag fundera på vad jag egentligen skulle göra av mitt samlande. Beslutet blev att radikalt ändra inriktning och satsa på motivsamlande. Eftersom jag alltid varit naturintresserad insåg jag att det måste bli något inom detta område. Efter diverse funderande fick det bli ”Fjärilar på frimärken” och senare även ”Fåglar, som häckar i Sverige.” Så nu har jag två motivsamlingar inom naturområdet, som jag fortfarande jobbar aktivt med.
Fjärilssamlingen är den utan konkurrens mest omfattande eftersom den omfattar alla fjärilsfrimärken från hela världen. Mitt nära 40-åriga samlande av dessa fjärilsfrimärken har lett till att jag lyckats få tag i alla genom åren utkomna fjärilsfrimärken från hela världen utom ett ytterst litet fåtal! De finns nu dels monterade i 16 tjocka pärmar, dels omonterade i c:a ett hundratal pergamynpåsar i väntan på kommande montering. Hur många märken det är har jag inte räknat på många år men uppskattningsvis kan det nog kanske vara c:a 7 000.
Fjärilar är utomordentligt vackra kostverk. När jag ser en fjäril på sommaren blir jag alltid förundrad över dess skönhet och förmåga att ta sig fram flygledes. Jag har också genom mitt samlande lärt mig känna igen många fjärilar vilket förhöjer värdet av mina vandringar i naturen.
Min fågelsamling är p g a begränsningen till ”svenska” fåglar av mindre omfattning. På senare tid har jag också beslutat mig för att endast samla på en sida av varje art, d v s endast en sida med skator, en sida med blåmesar, en sida med tranor o s v. Så den här samlingen består f n endast av fyra tjocka pärmar och drygt 100-talet pergamynpåsar. Även den här samlingen är lärorik eftersom den bidrar till att känna igen våra fåglar. De lär mig också att våra s k svenska fåglar långt ifrån är bara svenska utan förekommer i många andra länder världen runt. Och detta gäller ju även våra ”svenska” fjärilar.
Det stora jobbet f n är att hålla samlingarna vid liv. Eftersom fjärilssamlingen omfattar allt som utges i hela världen bevakar jag via utländska kontakter och frimärkstidningar m m utgivningen. Beträffande fågelsamlingen finns en svensk sammanslutning, som sköter detta så där får jag genom mitt medlemskap regelbundna medlemsblad där jag kan hitta alla nya fågelfrimärken från hela världen. Om där då förekommer någon ”svensk” fågel, som jag vill ha till min samling, försöker jag få tag på märket.
Jag har en bra frimärkshandelskontakt i Tyskland, där jag lyckas få tag på det mesta av såväl fjärils- som fågelfrimärken. Men jag har ibland även köpt direkt från olika postförvaltningar i världen, från handlare i U S A och Storbritannien m m.
Att bläddra i de här samlingarna tycker jag faktiskt också är fina naturupplevelser.Men självfallet går de inte upp emot att uppleva det ”live” i vår natur!
Underbara motiv på dina frimärken
Du har många strängar på din lyra! Hur många timmar är det på dina dygn?
Tyvärr har även jag bara 24. Men jag ska nu föreslå Nordanstigs Kommun att besluta att vi här i Nordanstig ska ha 30 timmar/dygn så att jag och alla andra ska hinna med ännu mera och dessutom minska stressen.
Det här påminner mig om utflykten jag, farsan och mina pojkar gjorde till Torringen för att besöka stället där Alexander Nyholm med familj bodde innan de flyttade till Gårdsjön.
När vi körde grusvägen sista biten ut till bebyggelsen på norrsidan av sjön såg vi stora svarta fjärilar som inte bara fladdrade fram som de mindre brukar, utan även glidflög. Jag har aldrig sett sådana under min uppväxt där hemma på byn. Vet du vad det är för art?
Din beskrivning av att de var stora och dessutom kunde glidflyga leder mig till tistelfjärilen, som vissa år är en stor invasionsart här. Men den är inte helsvart utan svart, ljusbrun och vit men det kan ju ibland vara svårt att uppfatta i flykten. Du kan kolla bilder på internet och tänk också på att den har en undersida, som inte är lika som ovansidan!