På södra sidan av gamla Toppbodvägen, en dryg km öster om järnvägen söder om Årskogen, ligger Toppbodhällen. Hällen har säkerligen fått sitt namn av att den ligger intill den gamla vägen till Toppbodvallen, på 1700-talet Gnarps största fäbodvall med 17 stugor (varav tre ännu finns kvar.)
Toppbodhällen brukar jag besöka ibland av två skäl, naturskönheten och kulturlämningarna. Toppbodhällen är en bergliknande stor häll med utsikt långt ut över havet i öster. I söder sluttar hällen mycket brant, nästan lodrätt, ner mot den nya Toppbodvägen. Här finns många sevärda förvridna gamla martallar, både levande, döende och döda. Hällen har vackra lavar. Att strosa runt här, njuta av lugnet, skönheten och havsutsikten borta i öster och i denna miljö avnjuta det medhavda kaffet är en minnesvärd naturupplevelse.
Nästan mitt på Toppbodhällen finns stenar utlagda i radliknande formationer. Det är s k fågelfångstanläggningar, anlagda för mycket länge sedan för att fånga t ex tjäder, orre och ripa för att fylla dåtidens hungriga magar. Det gick till så att man lade ut stenar i cirklar, ovaler eller rutor med öppningar i varje formation, där man satte ut snaror. Platserna valdes givetvis med den kännedom man hade om fågeltillgången, t ex spelplatser. När fåglarna sedan flög in och slog sig ner på hällmarken så hamnade de givetvis även innanför stenläggningarna och när de sedan gick ut genom öppningarna fastnade de i snarorna, som sedan vittjades av ”jägaren.”
Omfattande sådana här anläggningar finns även ovanför Laxhällan på Vattingsmalarna söder om Vattingen i Gnarp. Även Bålleberget i Bergsjö har sådana här lämningar. Tyvärr finns inga säkra uppgifter om hur gamla de är. En uppgift jag hittat är att de kan ha använts så sent som under 1800-talet och möjligen en liten bit in på 1900-talet. De är också bara är kända från Hälsingland upp t o m Ångermanland på högt belägna tallbevuxna hällar och klapperstensfält.
Toppbodhällen är värd ett besök både för sin naturskönhet och sina påminnelser om gamla tiders jaktkultur!
Kommentera