Nu närmar sig en av mina personliga vårhöjdpunkter – min årliga vårvandring längs Dyrån mellan Gryttjesvallen och Vallenbodarna. I min artikel 2010-03-01 i detta forum har jag skrivit om ”Dyrån i Gnarp – en historiskt intressant å” och där har jag även kort omnämnt den här sträckan. Även en del av bilderna i den artikeln är från denna sträcka.
I många år har gjort minst en tur/vår här. Tyvärr blev den inte av förra året p.g.a. en tuff sjukdomsbehandling, som satte många käppar i hjulet förra våren och sommaren. Så därför ser jag mer än vanligt fram mot årets vårvandring här. Dessutom blir det intressant att se följderna av Dagmars framfart i julhelgen här.
Den här vandringen följer Dyrån på en markerad stig, som ingår i den tyvärr förfallna Vallstigen mellan Hassela och Gnarp. ”Dyråsträckan” består delvis av gammal ”trollskog” med mjuka gröna mossor, små bäckar, fina lavar, en hel del döda träd med många tickor och spår efter bäverns framfart. Vitsippsprakten är på vissa platser enorm. Och Dyrån löper lugnt nästan hela vägen intill stigen. Ibland ser man någon liten bäcköring pila förbi i ån.
Jag brukar välja att börja och avsluta vandringen på Gryttjesvallen, en tidigare fäbodvall med lämningar från kolning i kolugnar från 1940-talet (om vilken jag skrivit här 2010-02-01.) Fikarasten tas således med fördel på vändpunkten Vallenbodarna, en av Nordanstigs bäst bevarade fäbodvallar, som egentligen är värt ett eget besök. Rasten här brukar bli lång med tid att även strosa runt lite på vallen eller dess vackra omgivning och drömma sig tillbaka till den tid när korna råmade och fåren och getterna bräkte här under somrarna.
Det är en mycket minnesvärd naturupplevelse i kombination med historiens vingslag från Gryttjesvallen och Vallenbodarna. Nedanstående bilder från sträckan längs Dyrån mellan Gryttjesvallen och Vallenbodarna får bli en liten ”aptitretare” inför vad som nu komma skall en bit in i maj!
Kommentera